Zdrowa żywność Mieszkowice
20 lutego, 2019Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich istniała polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że osiągnięte w okresie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je poprzez cały rok. To również pyszny, drogi w naszym sposobie gust także znacznie pozytywnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Dobrzany
Co takiego ważnego stanowi w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozkładają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ odpornościowy, tylko nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co czyni, że całe bakterie w jelitach mają również wpływ na polskie zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej specyficznej mikroflory, i nawet trzeba ją wziąć pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki zawierają szereg witaminy C niż warzywa w strukturze surowej. I toż przyjemny przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości i w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość spośród nich funkcjonowań że szybko wiesz, a czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odkryjesz w współczesnym dokumencie. Zatem do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i wynosisz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz już ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w naszych sokach. Inaczej będzie mieć dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go oraz więcej ubij kapustę. Zabieg obecny będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. I wówczas będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje szybko gotowa. Na tył umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki daj w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i natychmiast go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełnie. Obejmuj je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do szarego i suchego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz tworzyć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełnie.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to również ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w pełni zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w czystym pomieszczeniu. A wtedy by istniałoby na tyle! Smacznego!
Sklep z Polskimi produktami
Artykuł został wytworzony przez polskie sklepy oferujący Nasze artykuły z dostawą do biurowca w Niemczech.